Зберігання буряка
 

У 1 м3 = 0,6 т.
Буряк добре зберігається, проте результати зберігання сильно залежать від технології її вирощування у полі.

 

Важливі умови лежкості буряка:
• вибір сорту або гібрида. Більшість сортів буряків зберігаються добре, сорти з циліндричним коренеплодом - дещо гірше, але вони призначені в основному для переробки;

 

• вибір попередника. Не можна вирощувати буряк відразу ж після цибулі, так як посів на полях, де в минулому році вносили гербіцид стомп, заборонений. Не можна і після картоплі, так як збудник фомозу, небезпечної хвороби, що розвивається під час зберігання, у картоплі і буряка один і той же, до того ж після застосування Зенкор (системного гербіциду широкого спектра дії) можливі великі втрати;

 

• при дефіциті бору відходи при зберіганні різко зростають, коренеплоди загнивають ще в полі на рівні поверхні грунту і потім в процесі зберігання додається гниль серцевини;

 

• перерослі коренеплоди зберігаються погано, тому посів буряка, призначеного для зберігання, потрібно проводити пізніше (оптимальний термін - початок червня) або скошувати бадилля до початку збирання. Зрізати бадилля рекомендується з мінімальною висотою черешків стебла, використовуючи для цієї мети ботвовидаляч з автоматичним копиром висоти зрізу.

 

Зберігання навалом 3,5-4,0 м (допустимо до 5-6 м) характеризується мінімальним повітрообміном, близько 50 м3 / год / т буряка. При відсутності активної вентиляції висоту навалу зменшують до 2,5-3,0 м. Поверх буряка рекомендується покласти шар соломи завтовшки 0,5 м, який буде поглинати конденсат, інакше волога викличе відростання листя, а це сприяє зав'яданню коренеплоду і розвитку хвороб. Оптимальна температура зберігання коренеплодів буряка - 0 +1 ° С.