Зберігання капусти
 

У 1 м3 = 0,5 т.
Капусту зберігають в основному в контейнерах. Вихід продукції після зберігання також залежить від ступеня її підготовленості до зберігання у полі.

 

Правила успіху:


• вибір відповідного гібрида. Гібридів, придатних для тривалого
зберігання і до того ж з коротким вегетаційним періодом багато, і це дозволяє відмовитися від використання дорогих плівкових теплиць;

 

 

 

• дотримання сівозміни (чергування культур і полів), повернення капусти на те саме поле мінімум через 5 років. Ділянок з килою краще уникати. Качани з ослаблених рослин зберігаються погано;

 

 

• капуста повинна визріти. При затримці з посадкою кількість рослин на гектарі необхідно зменшувати. Так, на розсадосадильній машині повинно бути передбачено, що при посадці одного сорту через тиждень можливо треба перейти на наступну зірочку, що автоматично зменшує норму посадки на необхідну величину;

 

 

• внесення мінеральних добрив строго за розрахунками, особливо азотних;

 

 

• вираз «рубка капусти» абсолютно не відповідає технологічній операції з прибирання, так як при зрубуванні качана на кочеризі ​​залишаються тріщини, в яких поселяється інфекція. Качани необхідно зрізати, краще спеціальними ножами, після яких зріз кочериги залишається гладким. При зрізанні необхідно залишати кочеригу ​​довжиною 1 см, так як зрізані або надрізані криючі листи зав'ядають і загнивають при зберіганні. Кочеригу ​​більше 1 см травмують сусідні качани при навантаженні і транспортуванні;

 

 

• вираз: «з качанами звертатися як з яйцями» відповідає дійсності, так як механічні пошкодження знижують вихід продукції, особливо товарної. Для зменшення травмування качанів рекомендується використовувати збиральні транспортери і контейнери, у яких бічні стінки складаються навпіл і при заповненні контейнера піднімаються. З поля продукція транспортується вже в контейнері, в якому зберігається до реалізації.
 

У початковий період зберігання, для запобігання зав'вядання капусти, різниця між температурою капусти і температурою охолодженого повітря (використовується холодильник або зовнішнє, при необхідності нічне, повітря) не повинна перевищувати 5 ° С. Обмін повітря - 100 м3 / год / м3. Режим зберігання - «мінус нуль». При мінусовій температурі нерідко спостерігається тумачність, коли підмерзлі листя не пропускають кисень до точки росту - вона задихається, відмирає і загниває в середині качана, хоча зовні качан виглядає здоровим.