ЗБЕРІГАННЯ МОРКВИ
У контейнерах 1 м3 = 0,45 т.
Морква - найскладніша культура щодо зберігання, збереження коренеплодів може бути низьким навіть в найсучасніших сховищах з комп'ютерним управлінням режимами повітрообміну, температури, вологості і газового середовища, якщо  технологічна схема вирощування моркви не була виконана.

 

• Дуже важливим є правильний вибір гібрида для зберігання (великі виробники сорти моркви не використовують). Необхідно дотримуватись рекомендацій фахівців селекційно-насінницьких фірм, що працюють в регіоні, і враховувати результати по зберіганню інших підприємств.

 

• Морква обов'язково повинна визріти, а значить, потрібно підібрати відповідний гібрид. При необхідності - змінювати норму висіву на гектар у відповідності зі сформованими температурно-вологісними умовами. Передові агрокомпанії обов'язково зменшують норму висіву насіння на 100 тисяч при затримці з посівом на один тиждень. Морква визріває швидше при меншій щільності агрофітоценозу. За останні 10 років норма змінювалася від 1,0 млн (посів у перших числах травня) до 0,6 млн / га (посів в останній тиждень травня).

 

• Недотримання сівозмін призводить до появи дуже багатьох хвороб при зберіганні. Моркву після моркви слід вирощувати не раніше ніж через 7 років.

 

• Внесення збалансованих добрив, особливо по азоту.

 

• Виключення механічних пошкоджень. Прибирання тільки комбайнами типу бралки і затарювання коренеплодів відразу в контейнер. Обрізаючі бадилля ножі повинні бути відрегульовані таким чином, щоб головку коренеплоду не вирвало і довжина черешків листя на голівці становила 1-2 см. Найоптимальніший варіант зберігання моркви - з використанням холодильників, де вона може зберігатися до року, за умов закладки, що відповідають вимогам коренеплодів .
 

Моркву після збирання треба максимально швидко охолодити. Тому перед прибиранням, після дезінфекції сховища і контейнерів, включають холодильні установки і знижують температуру в сховищі до 0 ° С. З поля морква і контейнери надходять теплими і за умови вже охолодженого сховища можна швидше вийти на заданий режим зберігання. При наявності достатньої кількості техніки на наявну площу рекомендується починати збирання моркви після зниження температури до 8 ° С і бажано при оптимістичному прогнозі погоди.
 

Температура зберігання - 0 ° С, або, як кажуть деякі фахівці зі зберігання, «мінус нуль». Вологість 90-95% досягається як простим зволоженням тирси, розсипаної по підлозі, так і застосуванням автоматичних зволожувачів повітря.

Так як холодильні установки підсушують продукцію, недотримання режиму вологості тягне за собою в'янення коренеплодів, що в подальшому створює великі проблеми з безпекою моркви. На жаль, морква в більшості наших господарств зберігається без використання штучного холоду і в основному охолоджується за рахунок вентиляції. При зберіганні навалом співвідношення висоти і відстані між каналами такі ж, як при зберіганні цибулі. При використанні контейнерів вихід продукції після зберігання вище. Для поліпшення умов зберігання в осінній і весняний періоди використовують знижені нічні температури при мінімальному повітрообміні 60 м3 / год / м3 моркви. Вентиляція здійснюється протягом трьох годин на добу сумішшю внутрішнього і зовнішнього повітря ..